In Amsterdam stond de AEX-index een half uur na de opening 5,52 punten lager op 350,80 punten. Dat is een verlies van 1,6 procent. De MidKap-index zakte 1,8 procent tot 607,16 punten. De FTSE-index in Londen noteerde 1,2 procent lager, de hoofdgraadmeter in Parijs daalde 1,6 procent. In Frankfurt liep het verlies van de DAX-index op tot 2,4 procent. Eerder op de dag verloor de Nikkei-index in Tokio 10,6 procent. Dat was het op twee na grootste dagverlies uit de geschiedenis van de Japanse beurs. ,,Een aardschok op de beurzen”, omschreef handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer de situatie voor opening van de Europese markten. ,,Het is een paniekreactie. Als men niet weet wat er gaat gebeuren, stapt men uit aandelen.”
De verliezen komen vooral door de zorgwekkende berichten over de explosies in Japanse kerncentrales en de toename van radioactiviteit in Tokio. ,,De markt probeert het ergste scenario in te prijzen, maar de situatie verandert elk uur”, zei een Britse analist tegen persbureau Reuters. ,,En dan zijn er ook nog de problemen in het Midden-Oosten.”
Aegon
In de AEX stonden alle fondsen op verlies. Verzekeraars Aegon en ING stonden circa 2 procent in de min. Chipmachinefabrikant ASML werd 2,5 procent minder waard, evenals dienstverlener aan de olie-industie SBM Offshore. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM sloot de rij met een verlies van ruim 3 procent.
In Frankfurt gingen de grote verzekeringsconcerns opnieuw onderuit, door de vrees dat de rampen in Japan de concerns veel geld gaan kosten. Het aandeel Hannover Rück verloor ruim 3 procent, Allianz zakte 2,2 procent, Munich Re werd 1 procent minder waard. Energieproducenten RWE en E.On, eigenaren van kerncentrales in Duitsland, verloor circa 3 procent.
Shell
Olieconcern Shell leverde bijna 1 procent in. Het concern verhoogde de productiedoelstelling voor de periode tot 2014 naar het equivalent van 3,7 miljoen vaten per dag. Dat is 12 procent meer dan het bedrijf zich vorig jaar ten doel stelde.
De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde dinsdagochtend met 1,5 procent tot 99,75 dollar, Brentolie werd 1,1 procent goedkoper tot 112,45 dollar per vat. Het aandeel BP werd 2 procent minder waard. Het Franse olieconcern Total verloor 1 procent.
De euro was dinsdagochtend 1,3930 dollar waard, tegen 1,3990 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op maandag.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl